Különleges repülőgépek

  • Main
  • Különleges repülőgépek

Különleges repülőgépek

Sárhidai Gyula
Bạn thích cuốn sách này tới mức nào?
Chất lượng của file scan thế nào?
Xin download sách để đánh giá chất lượng sách
Chất lượng của file tải xuống thế nào?
Születése "pillanatában" számos repülőgép- és helikoptertípus kiérdemli a különleges jelzőt. A tervezők rajzasztalán megálmodott, majd a szerelőcsarnokokban megvalósuló kísérleti prototípus vagy extra repülőszerkezetek ugyanis mindig tartalmaznak annyi "újdonságot", meglepő megoldást, hogy a maguk korában különlegeseknek számítanak. Eddig több mint ezer ilyen típus született szerte a világon. Ezekből mutatunk be most hatvanat.
A kísérleti típusok sokszor 10-15 évvel is megelőzik korukat, és jelölik ki a fejlődés irányát. Persze sok olyan egyedi gép is készült, amelynek nem volt folytatása, mert nem vált be a gyakorlatban. De az is gyakran előfordult, hogy egy-egy típus több változatban évekig épült, míg végül a szerzett tapasztalatok alapján elkészült a legjobb megoldás, amely azután a sorozatgyártásban már más néven szerepelt.
Az I. világháború alatt kifejlesztett katonai gépek alkalmatlanok voltak a polgári légi forgalomra. Ezért 1920 után számos egyedi gép épült, s közöttük voltak azok is, amelyek át tudták repülni az óceánokat. Az 1930-as években Európa több országában az új utas- és teherszállító gépek egész sorát fejlesztették ki. S nem véletlenül, mert ezekből születtek a II. világháború modern bombázó-, felderítő- és teherszállító gépei. Soha nem épült a világon annyi kísérleti repülőgép, mint 1930-1945 között. Igaz, ekkor még a fejlesztés is viszonylag olcsó volt.
Ma már mindez a múlté, hiszen egy-egy új géptípus kifejlesztése olyan hatalmas összegeket emészt fel, hogy 3-4 gyár összefogására van szükség egy-egy új típus sorozatgyártásának megindulásához.
1945 után a háború alatt jól bevált harci gépeket alakították át polgári célra, de hamarosan kiderült, hogy ezek nem megfelelőek, gazdaságtalanok. 1955 óta külön tervezik a polgári szektor gépeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a konstruktőrök ne alkalmaznák a haditechnika eredményeit. Erre is láthatunk példákat a következő oldalakon.
Năm:
1989
Nhà xuát bản:
MÓRA FERENC IFJÚSÁGI KÖNYVKIADÓ ZRT.
Ngôn ngữ:
hungarian
ISBN 10:
9631163822
ISBN 13:
9789631163827
File:
PDF, 9.36 MB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 1989
Đọc online
Hoàn thành chuyển đổi thành trong
Chuyển đổi thành không thành công

Từ khóa thường sử dụng nhất